En els últims mesos estan apareixent moltes notícies dels *Riders o missatgers que treballen en *Glovo i *Deliveroo, els quals vénen estant sotmesos a unes condicions laborals molt precàries on se’ls obliga a estar en règim d’autònoms i a girar factures a aquestes empreses. Atès que en realitat aquesta fórmula contractual emmascara una relació laboral en tota regla, és per això que es ve parlant de la figura del “fals autònom”.

Una manera molt sintètica de definir una relació laboral a tenor de la legislació actual i la jurisprudència seria tota aquella situació professional on la persona posa la seva força de treball i experiència a canvi d’una remuneració econòmica. Això implica que, en definitiva, la persona treballa per al negoci d’un altre (d’aquí el terme treballador “per compte d’altri” i no per compte propi).

Resulta que, en aquest cas, el dels *Riders de *Deliveroo i els *glovers de *Glovo, és revelador per a albirar l’encaix en aquesta definició, que l’empresa és la que imposa totes les condicions que regiran el vincle contractual, de manera que la posició del *Rider queda reduïda a aquest mer treballador que posa la seva força de treball i se sotmet al que dictamina l’empresa. Tant és així que fins és l’empresa qui emet les factures del fals autònom o imposa el model o format d’aquesta factura. D’igual manera imposa la retribució encara que després la vista en forma de suposada factura del *Rider “autònom”. És evident que aquestes factures emeses amaguen una nòmina o salari mensual.

De les referides notícies en la premsa, sens dubte la més sonada ha estat la que informava que la Inspecció de Treball a València havia procedit a estendre acta on condemna a *Deliveroo al pagament de gairebé 200.000 euros, per a cotitzar en el Règim general –el dels treballadors- a aquells *Riders que han impulsat la denúncia davant aquesta instància per ser “falsos autònoms”. La Inspecció, en aquest sentit, els ha donat la raó i ha conclòs que, efectivament, es tracta de falsos autònoms i han d’estar donats d’alta en la Seguretat Social en aquest Règim general.

Així doncs, d’aquest reconeixement de ser “falsos autònoms” no es deriva únicament aquesta cotització, sinó que també situa als *Riders en posició de poder reclamar la resta de drets que els són inherents com a treballadors, a saber:

Dret a l’ocupació efectiva (dret a ser emprat 40 hores setmanals).
Dret a les diferències salarials segons Conveni (un *Rider sol cobrar per sota de 1.000 euros mensuals per més de 40 hores i hauria d’estar bastant per sobre dels 1.000 euros).
Dret a 14 pagues anuals (és a dir: 12 pagues més les dues pagues extres d’Estiu i Nadal).
Dret a les prestacions de la Seguretat Social (dret a l’atur o prestació per desocupació, etc.)
Dret a les prestacions de la Mútua d’Accidents de Treball.
Dret a indemnització en cas d’acomiadament improcedent.
Dret a la llibertat sindical.

I un llarg etcètera.

Llámanos al teléfono