S’entén per “quitança” la liquidació en finalitzar la relació laboral, sigui per acomiadament o per baixa voluntària, o per la raó que fos, de la proporció de les pagues extres de l’any en curs i també de les vacances. Efectivament, és igual la raó del cessament, sempre correspon la liquidació de la quitança, perquè és la proporció anual ja reportada d’aquests conceptes salarials.

Perquè això s’entengui amb facilitat, si a un treballador l’acomiaden a mitjan any, pel mes de juny, la quitança serà la meitat de les pagues extres anuals (normalment la d’estiu i la de nadal) i també la meitat de la paga de vacances. I per què? Perquè la meitat és just la proporció de mig any que és el transcorregut fins a aquesta data perquè es tracta del mes de juny. Això importa emfatitzar-ho perquè es tendeix a confondre la quitança amb la indemnització dels 45 dies per any treballat, o els 33 dies per any treballat.

La quitança conceptualment no es compon de cap indemnització, excepte la dels 8 dies en cas de contracte temporal, encara que solen ser fraudulents i es pot reclamar l’equivalent a la improcedència, però això ja són farines d’un altre costal. L’important és tenir clar que la quitança, per se, no es compon de la indemnització que es correspon amb la improcedència de l’acomiadament i que per a aconseguir-la s’ha d’acudir a l’advocat laboralista i lluitar-lo judicialment. L’empresa no sol reconèixer-la motu proprio com un concepte més integrat en la quitança.

En el cas que l’empresa no liquidi la quitança de manera voluntària, el treballador disposa d’un any de termini per a reclamar-lo judicialment a través del seu advocat laboralista a Barcelona o, si es tracta d’una altra província, igualment pot acudir qualsevol advocat de confiança que resideixi en una altra província.

Sovint hi ha la falsa creença o la falsa concepció que la quitança és la indemnització dels 33/45 dies per any treballat, quan no és cert. La quitança com a tal no inclou aquesta indemnització i, en la majoria dels casos, si al treballador li plantegen una fi de contracte o una carta d’acomiadament, el solen acompanyar de la quitança però sense indemnització, perquè l’empresa no acostuma a reconèixer-la motu proprio. El treballador, haurà d’acudir a l’advocat laboralista per a assessorar-se i veure en quina mesura és impugnable l’acomiadament per a aspirar al fet que li sigui reconeguda tal indemnització.

Llámanos al teléfono